Logo EGCN GekozenWeb2

tulpenheaderfoto

Fokkers gezocht voor studie gebitswisseling.

De faculteit Diergeneeskunde en de NVWA werken in het kader van de illegale hondenhandel samen aan een studie waarbij het proces van de gebitswisseling bij honden wordt gedocumenteerd. Illegaal geïmporteerde honden zijn vaak jonger dan wettelijk is toegestaan (15 weken). Het hoofddoel van de studie is om vast te stellen of er aan de hand van een gebitsinspectie een betrouwbare leeftijdsschatting van een pup kan worden gemaakt. 

Tijdens de studie gaan de nieuwe eigenaren vanaf het moment dat ze de hond hebben opgehaald bij de fokker een paar keer per week foto’s en notities van het gebit maken. Dit gaan zij doen totdat alle tanden gewisseld zijn.

We zijn eerst op zoek naar fokkers van Chihuahua’s, Franse Bulldogs, Teckels, Labrador Retrievers en Engelse Bulldogs met hoogdrachtige teven of pups die nu hooguit drie weken oud zijn. Van de fokkers vragen wij hulp bij het motiveren van de nieuwe eigenaren om mee te doen aan de studie. En wanneer deze nieuwe eigenaren bereid zijn mee te werken, hebben we de hulp van de fokkers van de pups eerst hard nodig om de bekinspecties voor de nieuwe eigenaren makkelijker te maken. We willen graag dat u daarvoor al met de jonge pups vanaf drie weken leeftijd regelmatig even oefent met het openen van de bek en aanraken van de tanden.

Als u wilt helpen aan het onderzoek en nieuwe eigenaren van uw pups bereid zijn ook deel te nemen, kunt u een mail sturen naar: leeftijdsbepaling@nvwa.nl. We horen graag van u met welk ras u fokt, hoeveel pups uw teef binnenkort krijgt of al heeft en van welke leeftijd (maximaal drie weken). Ook zijn we benieuwd of u denkt dat de nieuwe eigenaren willen en kunnen meewerken. Vermeldt u in de mail alstublieft uw naam en adresgegevens.

Vervolgens zullen we u per mail aanvullende informatie over de studie opsturen. Ook ontvangt u per post brieven en de werkinstructies die u aan de eigenaren kunt meegeven. De eigenaren die mee willen werken kunnen via hetzelfde mailadres (leeftijdsbepaling@nvwa.nl) contact met ons opnemen.

Lees meer voor de instructie.